True
Лікування розацеа IPL Wavemed

Автор: Євгенія Шишко, лікар-дерматокосметолог, клініка Virsavia de Lux, Кривий Ріг, Україна.

Проблема куперозу на обличчі

Патологічно змінені судини шкіри є поширеним косметичним дефектом. У більшості випадків купероз виникає внаслідок впливу зовнішніх факторів, частіше зустрічається у пацієнтів з І-ІІ фототипом шкіри.

Купероз (телеангіектазії) може спостерігатися при хронічному пошкодженні шкіри хімічними та фізичними факторами:

  • холод – у людей, які працюють на відкритому повітрі та в холодильних цехах
  • високі температури – у кухарів та працівників гарячих цехів
  • ультрафіолет - у працівників сільського господарства
  • хімічні речовини – у працівників хімічних виробництв

Лікування

Лікування куперозу передбачає комплексний вплив, спрямований на різні ланки патогенезу:

  • усунення причин
  • відновлення епідермального бар'єру
  • зміцнення стінок судин
  • Фотокоагуляція патологічно розширених судин

Фотокоагуляція розширених судин

Для видалення телеангіектазій успішно виконується фотокоагуляція за допомогою лазерів та фотосистем. З цією метою використовуються довжини хвиль 532 нм (зелений лазер), 550-570, 590 нм. Може використовуватись довжина хвилі 755 і 810 нм. Рідше використовується неодимовий лазер 1064 нм, оскільки зі збільшенням довжини хвилі випромінювання коефіцієнт поглинання гемоглобіном знижується. Принцип фотокоагуляції судин полягає в селективному поглинанні гемоглобіном енергії випромінювання; енергія випромінювання трансформується в теплову енергію, нагріваючи стінки судини до 70–100 °С, внаслідок чого вони скорочуються та запустіють.

Повторні процедури проводяться через 14 днів. Курс стандартно складається з трьох процедур.

Клінічний випадок

До нашого центру звернувся пацієнт (26 років) зі скаргами на почервоніння шкіри в області вилиць і щік, що посилюється при впливі холодного або гарячого повітря , при фізичних навантаженнях, а також на лущення шкіри та періодичні папуло-пустульозні висипання. Дана проблема доставляла пацієнту психоемоційний дискомфорт.

З анамензу: робота в гарячих цехах гірничо-багатного комбінату, останні 2,5 роки працює на хімічному виробництві, де шкіра піддається постійному впливу парів оцтової кислоти. За 1,5 місяця до початку лікування пацієнт пройшов тримісячний курс лікування пероральними ретиноїдами («Роаккутан»).

Під час огляду: епідерміс витончений, в області вилиць і щік на фоні зливної еритеми візуалізуються множинні судини від 0,1 до 0,5 мм в діаметрі. 

Пацієнту було запропоновано комбіноване лікування, що складається з процедур фотокоагуляції судин та консервативної терапії. Фотокоагуляція виконувалася на IPL Wavemed (Італія). Враховуючи прийом «Роакутану» в анамнезі та короткий часовий інтервал після закінчення курсу, перша процедура проводилася з підбором параметрів потужності за допомогою тестових спалахів: на ділянках з великими судинами використовували фільтр 570 нм (довжина хвилі – 570–1 200 нм) та параметри 20 Дж/см², тривалість імпульсу – 10 мс, подвійний імпульс з паузою 10 мс між імпульсами на ділянках з судинами діаметром близько 0,1 мм використовували фільтр 550 нм 20 Дж /см², тривалість імпульсу – 10 мс, одинарний імпульс.

Друга процедура проводилася з використанням фільтра 550 нм на параметрах: 21 Дж/см², 10 мс подвійний імпульс з паузою 10 мс між імпульсами.

лікування куперозу IPL

Фото до і після 4 процедур IPL Wavemed. Фото надано Шишко Є., клініка Virsavia de Luxe, Кривий Ріг, Україна.

Наступні процедури проводилися із застосуванням фільтрів 550 і 520 нм. Пацієнту було зроблено 4 процедури фотокоагуляції судин у період із 23 вересня по 25 жовтня 2016 року. Зважаючи на обмежений часовий проміжок і на вимогу пацієнта, інтервал між процедурами становив 7 днів, хоча стандартний проміжок між процедурами фотокоагуляції має бути 14 днів.

Консервативне лікування було спрямоване на відновлення бар'єрних властивостей епідермісу, зменшення запалення, зменшення вазодилатації та пригнічення ангіогенезу. З цією метою були призначені продукти PCA Skin (США): Anti-Redness Serum, Hydrating Serum та ReBalace – 2 рази на день, вранці та на ніч.

лікування розацеа

Фото через 12 місяців консервативної терапії PCA Skin. Фото надано Шишко Є., клініка Virsavia de Luxe, Кривий Ріг, Україна.

Обговорення

Цей випадок не є унікальним. Ми впевнені, що більшість колег часто стикаються з подібними клінічними випадками. Незвичайним у разі були стислі терміни лікування. Інтервал між процедурами фотокоагуляції становив 5–8 днів замість рекомендованих 14 діб. Тим не менш, завдяки застосуванню різних довжин хвиль та імпульсу у поєднанні з коригуючими топічними вазоактивними продуктами, за відносно короткий курс лікування (32 дні) вдалося досягти виражених клінічних результатів та покращення стану шкіри. А саме:

  • відновлення епідермального бар'єру шкіри за рахунок покращення кератинізації та відновлення гідроліпідної мантії шкіри
  • за допомогою фотокоагуляції було усунено косметичний дефект.

Пацієнт задоволений результатами лікування. З метою корекції еритеми, що виникає під час хвилювання та при фізичних навантаженнях, рекомендовано нанесення Anti-Redness Serum та ReBalace торгової марки PCA Skin.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.